Minkälaisia ovat syrjinnän muodot urheilussa?

Tämän kohdan lopussa pystyt tunnistamaan erilaiset rasismi- ja syrjintämuodot urheilussa niiden ilmenemisen perusteella ja ymmärtämään, miten ne voivat ilmetä urheilun rakenteissa.


Mistä puhumme?

Tässä osiossa jaamme joitakin tärkeitä käsitteitä ja määritelmiä, jotka kulkevat koulutustyökalun läpi. Tämä on nopea perehdytysvaihe, jotta kaikki puhuisimme samaa kieltä.

Aloitetaan lyhyellä videolla, jossa esitetään erilaisia syrjinnän muotoja.

Rasismin merkityksellisen käsittelyn kannalta on tärkeää ymmärtää sen erilaiset toimintatavat ja varustautua toimintaan tarvittavilla työkaluilla. Työskentely syrjiviä ja rasistisia tapahtumia urheilussa seuraten tarkoittaa työskentelyä vaikuttamisvaltasi puitteissa luodaksesi merkityksellistä muutosta.


Avaimet ongelman tunnistamiseen ja tunnistamiseen

Ongelma on todellinen ja kallis. Esimerkkinä Yhdistyneestä kuningaskunnasta, kun harkitaan osallistumista urheiluun yleisesti, vuonna 2018 julkaistuun tutkimukseen urheilun ja vapaa-ajan liiton toimesta selvisi, että neljä kymmenestä mustan, aasialaisen ja vähemmistöön kuuluvan (BAME) osallistujasta on kokenut negatiivisen kokemuksen urheilu- tai liikuntaympäristöissä; yli kaksi kertaa enemmän kuin valkoiset osallistujat.

Tutkimukset ja kokemukset ovat osoittaneet, että olemassa on joitain myrkyllisen ympäristön varoitusmerkkejä. Ne voidaan tiivistää seuraavasti:


Mitkä ovat urheilun DNA:n elementit, jotka tekevät syrjinnästä helpompaa tapahtua?

  1. Stereotypiat ja ennakkoluulot: Ennakkoluuloiset käsitykset ja epäoikeudenmukaiset arviot perustuvat ominaisuuksiin, kuten rotuun, sukupuoleen tai kansallisuuteen.
  2. Rajoitettu pääsy: Esteet, jotka estävät tiettyjen yksilöiden tai ryhmien osallistumisen urheiluun, usein taloudellisten, sosiaalisten tai kulttuuristen tekijöiden vuoksi.
  3. Epätasa-arvoiset mahdollisuudet: Erot resursseissa, valmennustiloissa ja valmennuksessa, jotka estävät yhtäläisen pääsyn ja kehityksen urheilussa.
  4. Syrjintä johtajuudessa: Tiettyjen ryhmien aliedustus tai ennakkoluuloista kohtelua johtotehtävissä urheilujärjestöissä.
  5. Palkkaerot: Epätasa-arvoinen korvaus sukupuolen, somaattisten ominaisuuksien, kansallisen alkuperän tai muiden tekijöiden perusteella, erityisesti ammattilaisurheilussa.
  6. Inkluusion puute: Sulkemiskäytännöt ja suljetut piirit marginalisoivat yksilöitä urheilupäätöksenteosta.
  7. Läpinäkyvyyden puute: Urheilumaailman päätökset ja talous hoidetaan suljettujen ovien takana ilman vastuuta.
  8. Rajoitetut esikuvat: Monipuolisten esikuvien niukkuus urheilussa estää inspiraation ja motivaation yksilöiltä, jotka kuuluvat aliedustettuihin ryhmiin.
  9. Ennakkoluuloista media: Stereotyyppiset kuvaukset ja ennakkoluuloiset uutisointi, jotka vahvistavat syrjiviä asenteita ja käsityksiä.
  10. Tasa-arvon puute: Koetaan, että on olemassa oikeudenmukainen ja tasapuolinen meritokratia, mutta todellisuudessa ruohonjuuritasolla on tasa-arvon puute ja siten edistetään syrjintää.
  11. Valkopesu urheilun avulla: Vahvat poliittiset toimijat (hallitukset, puolueet, yritykset), jotka legitimoivat homofobiaa, sukupuolten välistä syrjintää ja rasistisia kysymyksiä, käyttävät kansainvälistä urheilua edistääkseen itseään ja siten vaikuttavat urheilun DNA:han globaalisti, jopa ruohonjuuritasolla.
  12. Nationalismi: Kansalliset edut, kuten lahjakkaiden henkilöiden edistäminen, jotka voivat edustaa valtiota kansainvälisesti, johtavat ohjelmiin, kuten "kotikasvatussääntö" jalkapallossa, joka syrjii erityisesti maahanmuuttajataustaisia nuoria.

Seuraava video, joka on kehitetty osana toista EU-rahoitettua projektia, SENTRY, tarjoaa konkreettisen kertomuksen koetusta syrjinnästä.


Kotitehtävä

Seuraavat pikatehtävät on kehitetty auttamaan sinua pohtimaan omaa kontekstiasi ja valmistautumaan siirtymään seuraavalle pysäkille MONITORA-tiekartallamme.

  • Tehtävä 1: Katsottuasi SENTRY-videon - voitko muistaa vastaavia tarinoita, joita olet itse kokenut tai todistanut?
  • Tehtävä 2: Mitkä ovat tällä hetkellä mahdollisia "helpottajia" syrjinnälle organisaatiossasi ja/tai paikallisessa kontekstissasi?
  • Tehtävä 3: Testataan ymmärrystäsi joistakin keskeisistä opetuksista.

Tarvitsetko apua? Puuttuva sanaluettelo = valkopesu urheilun avulla; osallistumisprosentit; Inkluusion;turvattomaksi; stereotypioita; rajoitettua; edustuksen puuttuminen Tasa-arvon; mahdollisuuksia; yksipuolisia.