Valvonta ja syrjinnän raportointi: todellisia esimerkkejä

Tässä osiossa käytämme neljää tapaustutkimusta näyttääksemme matkan valvontaan ja syrjinnän raportointiin urheilussa.

Jokaisen todellisen elämän ja oppimisen tapaustutkimuksen hyödyntämiseksi kutsumme sinut seuraamaan näitä vaiheita oppimisprosessina:

  1. Lue (ymmärtääksesi tilanteen),
  2. Mieti (mitä olisit tehnyt)
  3. Katso (vinkkejä ja niksejä johtavalta organisaatiolta)
  4. Pohdi (mitä olet oppinut).

Rasismiin puuttuminen: Unkarilainen tarina

Basics of the case (Who/WHEN): Oltalom Sport Association, “Score for Respect”, since 2018

Description: Oltalom Charity Society started to use sport as a therapeutic activity of personality developing value in its operations in 2005. The idea sprang out of our protégés: the residents of the homeless shelter indicated they would happily play football together occasionally so a tradition of hobby-like common play of football just for pleasure – a kind of „football session” – started then. In the beginning, the association offered regular and free sporting opportunities exclusively for the homeless but later, in 2008, they widened the scope of their offer to younger but also socially disadvantaged people.

Identified Needs: Addressing latent racism in Hungarian football and the role of coaches in supporting their players.

Specific insight: An incident from March 2024, involving Mészöly Géza, head coach of Újpest FC one of the Hungarian professional football club, and his racially insensitive remark towards a player, the complexity of racism in Hungarian football comes to light. Géza, a prominent figure in Hungarian football whose father also had a significant presence in the sport and made a controversial statement on live TV, faced disciplinary action from the MLS (the Hungarian Football Federation). His use of the derogatory term "feka", which has racially charged connotations, sparked widespread criticism. Despite this, the decision to penalize Géza was met with opposition from high-profile figures, including the Prime Minister and the head of the Hungarian Football Association, who argued against the interpretation of his words as racist.

This scenario underscores the ongoing challenges in addressing and understanding racism within sports and society at large.

  • WATCH: In this video, Frigyes Hegyi is sharing his experience as a coach at Ontalom and how he is using football to create an inclusive community. He also explains the challenges faced in confronting racism.
  • THINK & REFLECT:
    • What’s the problem?
    • What signal is sent by the Géza case regarding racism in Hungarian football?
    • How does the person working at Ontalom may feel about it? How will their work be impacted?
    • What could be done to address the problem?

Tarina rasismin vastaisen taistelusta Suomesta

Tapauksen perustiedot (Kuka/MILLOIN): Lahden Pelicans Jääkiekkoseura ja Suomen Jääkiekkoliitto - 2022/2023 kausi

Kuvaus: Marraskuussa 2022 Lahden Pelicans jääkiekkoseuran 13-vuotias junioripelaaja raportoi rasistisista solvauksista pelin aikana, mikä sai valmentajan keskeyttämään ottelun ennalta sovitun suunnitelman mukaisesti - aiempien tapahtumien perusteella laaditun suunnitelman. Erotuomari ei tehnyt muita ilmoituksia kuin päätöksen ottelun keskeyttämisestä. Jääkiekkoliiton tiukka reaktio, päävalmentajan määrääminen pelikieltoon ja 3 000 euron sakko Lahden Pelicans -seuralle.

Tunnistetut tarpeet: Tilanteen käsittely, jossa rasistisia solvauksia tapahtui pelaajien välillä grassroots-nuorisopelissä ja yksi joukkue lähti paikalta.

Erityinen näkökulma: Jääkiekko on yksi tärkeimmistä urheilulajeista Suomessa. Maahanmuuttajaperheiden lapset kohtaavat useita vaikeuksia liittyäkseen lajiin. Esimerkiksi heidän vanhempansa eivät voi opettaa heille lajin alkeita, laji on melko kallis, eikä heille ole roolimalleja. Nyt ensimmäiset maahanmuuttajaperheiden lapset ovat liittyneet joukkueisiin, mutta he kohtaavat jo rasismia lajissa. Jääkiekkoliitolla ei ollut käsitystä siitä, miten tähän tulisi puuttua.

  • AJATELE:
    • Mikä on ongelma?
    • Miten lapsi ja valmentaja voivat kokea ongelman?
    • Mitä organisaation tulisi tehdä ongelman suhteen?
    • Kuka voi auttaa organisaatiota ratkaisemaan ongelman?
  • KATSO: Kuule lisää taustasta, tapauksesta ja yhdeksän kuukauden taistelusta ja toimista Juha Sokan, Lahden Pelicans Jääkiekkoseuran päävalmentajan, kanssa.
  • REFLEKTOI:
    • Mikä oli samankaltaista vastauksessani ja mikä oli minulle uutta?

Belgiasta kertova rasismin vastainen tarina

Perustiedot: Royal Europa 90 Kraainem FC - Toiminut 80-luvulta lähtien, loi "Tervetuloa nuoret pakolaiset" -aloitteen vuonna 2015.

Kuvaus: Jalkapallo on suosituin urheilulaji Belgiassa ja samalla siellä on suurin monimuotoisuus ja siten suurin riski syrjinnälle ja rasismille. Vuonna 2015 Eurooppaan ja Belgiaan saapui merkittävä muuttoliike, ja sen myötä rasismi ilmeni entistä voimakkaammin. Jalkapallo toistaa sosiaalista käyttäytymistä ja siten myös rasismia. Vuoden 2022-2023 kauden aikana kansallinen syrjinnän ja rasismiin puuttumisen komitea käsiteli 156 syrjintätapausta. Näistä 156 tapauksesta 109 oli valituksia suvaitsemattomuudesta.

Tunnistettu tarve: Vaikka kansallisella tasolla on ollut toimintasuunnitelma rasismia ja syrjintää vastaan ​​vuodesta 2020 lähtien, paikallisella tasolla olevien seurojen on ryhdyttävä toimiin syrjinnän ja rasismi alkulähteenä ehkäisemiseksi ja seuraamiseksi.

Erityisnäkökulma: Kraainem FC on jalkapalloseura, joka on syntynyt 80-luvulla. Seura on vakuuttunut siitä, että jalkapallo on väline sosiaaliseen integraatioon ja sen tulisi olla "yhdessä elämisen" tila yhteisöllisellä tasolla. Seura on aina kannattanut monimuotoisuutta ja avoimuutta.

Sen perustamisesta lähtien on toteutettu toimia rasismia vastaan ja sen ympärillä. Vuodesta 2015 alkaen ja Euroopan muuttoliikekriisin jälkeen seura on päättänyt edistää maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden (nuorten ja aikuisten) sisällyttämistä jalkapallon kautta. Korostaen yhdessä elämisen tärkeyttä ja kaikkien hyväksymistä urheilun perustana.

  • AJATELE:
    • Mikä on ongelma?
    • Miten lapsi ja valmentaja voivat kokea ongelman?
    • Mitä organisaation tulisi tehdä ongelman suhteen?
    • Kuka voi auttaa organisaatiota ratkaisemaan ongelman?
  • KATSO: Mitä belgialainen organisaatio teki?
  • REFLEKTOI:
    • Mikä oli samankaltaista vastauksessani, ja mikä oli minulle uutta?

Rasismin vastainen tarina Italiasta

Perustiedot: Krikettitoiminta Roomassa, jota edistävät UISP Roma ja yhdistys ”Insieme per l'Aniene”, johon kuuluu useita krikettijoukkueita (Bangla Roma, Cricket Roma).

Kuvaus: Noin vuonna 2006 useat aasialaiset yhteisöt pyysivät UISP:tä auttamaan heitä löytämään paikkoja kriketin pelaamiseen. He tunsivat itsensä syrjäytyneiksi ja marginalisoituneiksi maassa, joka ei tiennyt mitään krikettipelistä ja jossa ei ollut tarjolla minkäänlaisia tiloja. UISP Roma ja Insieme per l'Aniene -järjestö, joka hallinnoi kaupungin puistoa (Aniene on toinen Rooman kahdesta joesta), löysivät alueen, jota nykyään hallinnoivat kokonaan vuosien varrella syntyneet krikettijoukkueet. Alku ei ollut helppo, sillä italialaiset syrjivät heitä ja syyttivät heitä julkisen paikan ”yksityistämisestä”, mutta vuosien mittaan siitä on tullut hyveellinen esimerkki. Krikettijoukkueet (joissa on vuosien varrella ollut eri kansallisuuksia, ja myös naisjaosto on perustettu) huolehtivat kunnossapidosta ja siivouksesta, ja monet italialaiset ovat innostuneet siitä niin paljon, että jotkut ovat oppineet pelaamaan krikettiä tai menneet kannustamaan otteluiden aikana.

Tunnistetut tarpeet: Aasialaiset yhteisöt tarvitsivat paikan, jossa he voivat harrastaa alkuperäistä kulttuuriaan edustavaa urheilua. Paikka, jossa voi tavata ja seurustella. Sunnuntaiaamuisin pelattavat ottelut ovatkin usein tilaisuus olla yhdessä perheiden kanssa, syödä yhdessä ja kuunnella musiikkia.

Toinen havaittu tarve oli tuntea itsensä tervetulleeksi ja osalliseksi, tavata italialaisia ja välittää omaa kulttuuriaan.

Erityisnäkökulma: Noin 20 vuoden työn jälkeen Anienen puistossa sijaitsevasta leiristä on tullut julkinen paikka, jota hoitavat kansalaiset (passista riippumatta) ja joka on avoin kansalaisille. Se on täydellinen esimerkki urheilun avulla toteutettavasta osallisuutta edistävästä toiminnasta, jota toteutetaan yhdessä paikallisten hanke on kehittynyt ajan myötä, jolloin on ymmärretty kaikkien tarpeet ja vaatimukset ja neuvoteltu parhaista ratkaisuista.

Rasisminvastaisuus tarvitsee aikaa, kulttuuria ja koulutusta tuleville sukupolville.

  • AJATELE:
    • Mikä on ongelma?
    • Miten ihmiset saattavat suhtautua ongelmaan?
    • Mitä organisaation pitäisi tehdä ongelman suhteen?
    • Kuka voi auttaa järjestöä ratkaisemaan ongelman?
  • KATSO: Mitä italialainen järjestö teki? Haastateltujen eri henkilöiden neuvot ja ehdotukset
  • REFLEKTOI:
    • Mikä vastauksessani oli samankaltaista ja mikä oli minulle uutta?

Intersektionalisen syrjinnän käsitteleminen

Perustiedot: Italian Olympiakomitea CONI + 2020 Tokion olympialaisten lippunkantaja

Kuvaus: Vuonna 2021 yksi Italian suurimmista lentopalloilijoista, Paola Egonu, nimitettiin Tokion 2020 avajaisseremonian olympialaisten lippurikkojaksi. Nimityksen jälkeen moni italialainen ilmaisi tyytymättömyyttään tästä edustajavalinnasta. Sosiaalisessa mediassa monet kommentoivat Egonun nimitystä rasistisin, seksistisin ja homofobisin loukkauksin. Monet käyttäjät pitivät valintaa pelkästään poliittisen korrektiuden uutena ”trendinä”, vahvistaen samalla käsitystä, ettei Egonua voida pitää italialaisena (vaikka hän on) pelkästään ihonvärinsä vuoksi. Useimmat huomautukset eivät ota huomioon Egonun lahjakkuutta ja omistautumista harjoittamaansa urheiluun, vaan kohdistuvat hänen ihonväriinsä (hän on syntynyt Italiassa nigeriläisille vanhemmille), sukupuoleensa ja seksuaaliseen suuntautumiseensa (ainakin oletettavasti).

Tunnistetut tarpeet: Puuttuminen tilanteeseen, jossa virheellinen kertomus voi aiheuttaa rasististen, seksististen ja homofobisten väkivaltaisten kommenttien yhdistelmän leviämisen sosiaalisessa mediassa ja valtamediassa.

Erityisnäkökulma: Olympialaisten lippurikko edustaa urheilijoita ympäri maailmaa ja sitä pidetään suurena kunniana.

  • AJATELE:
    • Mikä on ongelma?
    • Miten lapsi ja valmentaja voivat kokea ongelman?
    • Mitä organisaation tulisi tehdä ongelman suhteen?
    • Kuka voi auttaa organisaatiota ratkaisemaan ongelman?
  • KATSO:
  • REFLEKTOI:
    • Mikä oli samankaltaista vastauksessani, ja mikä oli minulle uutta?